Otoci.net

Ned19012020

Zadnje dodano:18.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Sport Što je Monte Carlo za F1, to je Lošinj za "Downhill"

Što je Monte Carlo za F1, to je Lošinj za "Downhill"

Ove je godine Lošinj ponovo u kalendaru Svjetskog kupa u brdskom biciklizmu, disciplini spusta ("Downhill"), pa je ususret natjecanju na otoku održan seminar organizatora pojedinih etapa ovog natjecateljskog ciklusa.

Lošinj će 9. i 10. svibnja biti domaćin trećoj od deset etapa Svjetskog kupa UCI-ja (Svjetske biciklističke federacije). Prvi domaćin ciklusa koji počinje 21.-22. ožujka bit će Lousă (Portugal), a 2.-3. svibnja domaćin će biti Maribor. Nakon Lošinja još slijede Nové Město na Moravě (Češka, 22.-24. svibnja), Fort William (Škotska / Velika Britanija, 6.-7. lipnja), Lenzerheide (Švicarska, 14.-16. kolovoza), Vallnord - Pal Arinsal (Andora, 19.-21. lipnja), Mont-Sainte-Anne (Kanada, 21.-23. kolovoza), Val di Sole (Italija, 11.-13. rujna) i Les Gets (Francuska, 18.-20. rujna).

"Ljepota Svjetskog kupa je u tome što to nije jednokratan događaj, već ima raskoš međusobno različitih staza. Po uskoj stazi, može se reći da je Lošinj za naš Svjetski kup ono što je Monako za formulu 1, u smislu posebne staze koju je teško ukomponirati među ostale staze u postojećem kalendaru. Nešto slično Lošinju postoji blizu Monaka, Cap d'Ail, gdje je staza također stjenovita. Prije dvije godine, natjecatelji su se pripremali za tešku kamenu stazu, ali ipak ih je iznenadilo kad su došli i vidjeli to u praksi. Morat će se prilagoditi, drugačijim kotačima i gumama, ali to je već posao mehaničara", rekao nam je Patrice Drouin iz Québeca (Kanada), dugogodišnji organizator biciklističkih natjecanja u svojoj zemlji.

"Ovaj je seminar bio prilika da se organizatori Svjetskog kupa iz različitih zemalja posavjetuju o najboljim i najslabijim stranama svojih organizacija, te da im pomognemo u rješavanju zajedničkih problema i time svi napreduju", kazao nam je Simon Burney, UCI-jev direktor za "mountain-bike", koji na lošinjskoj etapi u svibnju očekuje 250-300 sudionika iz tridesetak zemalja, a s mehaničarima i ostalom pratnjom, ta bi brojka mogla narasti do oko tisuću. "Mislim da su lošinjski organizatori puno naučili iz prvog domaćinstva Svjetskog kupa 2018. godine. Postoji problem što uz ovu stazu ne možemo napraviti još prostora za gledatelje, ali se svejedno može postići dobra atmosfera tijekom natjecanja. Na etapama Svjetskog kupa raspon broja gledatelja obično je između pet i 25 tisuća, no teško je raditi usporedbe, jer se neka natjecanja održavaju u mjestima blizu velikih gradova, što ovdje nije slučaj", zaključio je Burney.

Uime organizatora lošinjske etape Svjetskog kupa, na seminaru su sudjelovali Lovro Hesky iz Atletskog kluba "Lošinj" i Sebastjan Zmrzljak iz Mountain-bike kluba "Trbovlje" - sadašnje je natjecanje i nastalo na temelju suradnje ova dva kluba.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!