Hrvatska II otkinula bod Hrvatskoj I

Ferčec protiv Tirkajle / foto: B. Purić
Ferčec protiv Tirkajle / foto: B. Purić
Možda se presudnim u borbi za prvo mjesto na Europskom ekipnom prvenstvu za veterane u šahu (u skupini za igrače preko 50 godina), koje će u četvrtak završiti u Malom Lošinju, pokaže ishod međusobnog susreta dviju hrvatskih momčadi.

Naime, Hrvatska I nije uspjela s maksimalnih 4:0 pobijediti Hrvatsku II, već je druga momčad "otkinula" dva remija, a za to vrijeme su Rusi došli do maksimalne pobjede nad Česima. Mnogo toga ovisit će o dodatnim kriterijima i o uspješnosti ekipa s kojima su Hrvati igrali, a Rusi nisu i obrnuto. U partiji s velemajstorom Nenadom Ferčecom, Lošinjan Boris Tirkajla je izgubio.

U turniru za igrače preko 65 godina sve ide svojim tijekom; Rusija je nanizala šest meč-pobjeda.

Poredak, preko 50 godina: Hrvatska, Rusija 11, Europska šahovska akademija (Maribor), Engleska 7, Češka, Hrvatska II, Austrijska Štajerska 6, Austrija, Španjolska, Njemačka (žene) 5, Irska 4, Agder (Norveška) 3, Engleska II 2.

Preko 65 godina: Rusija 12, Švedska, Njemačka 9, Finska 8, Roskilde-Skive (Danska) 7, Belgija, Rochade Bielefeld Revival (Njemačka), Švicarska, Engleska, Švedska II 6, SK2012 (Danska), Švedska III 5, Austrija, Irska 4, Mursko Središće (Hrvatska) 2, Northern Moves (Finska) 1.




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić